Nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, a Szent György-napi kihajtási ünnepre
2017-04-23 - 08:03:37

A tervek szerint minden évben díszvendégként meghívnak egy-egy világörökségi helyszínt a pusztai ünnepre: az idén Hollókő a rendezvény díszvendége

A hűvös idő ellenére nagyon sokan mentek el szombaton a Hortobágyra, hogy a kilenclyukú híd lábánál szemtanúi lehessenek a puszta tavasznyitó rendezvényének, a Szent György-napi kihajtási ünnepnek.   Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója és Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője a kihajtási ünnep délutáni megnyitóján egyaránt hangsúlyozták, hogy a település önkormányzatával összefogva, hagyományőrző szándékkal először rendezik meg a Szent György-napi kihajtási ünnep és kézműves vásár - Világörökségünk, a puszta napja elnevezésű rendezvényt, amelynek központi eseménye a hagyományos tavaszi kihajtás megünneplése.    Kovács Zita szerint az egész napos rendezvény ráirányítja a figyelmet a pusztára mint világörökségi helyszínre, így méltó módon kapcsolódik a műemlékvédelmi világnaphoz, az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete) által meghirdetett kulturális örökség és fenntartható turizmus programévhez.    A tervek szerint minden évben díszvendégként meghívnak egy-egy világörökségi helyszínt a pusztai ünnepre: az idén Hollókő a rendezvény díszvendége - mondta Kovács Zita.    A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek fogadása vagy a juhbemérés is.

 

 További cikkek a témakörből
Jól sikerült a debreceni mangalica fesztivál
2017-04-23 - 08:07:48
Ezúttal nyolc tenyésztő és őstermelő hozta el mangalicából készült termékeit Debrecenbe.
Szép győzelemmel fejezte be a bajnokságot az Eötvös DSE
2017-04-23 - 11:14:11
Ezzel a győzelemmel az Eötvös DSE a bajnokság során – két kivételtől eltekintve – minden ellenfelét legalább egyszer legyőzte.
Európa Kulturális Fővárosa: lakossági fórum indult
2017-04-23 - 07:57:11
A kulturális főváros programiroda által szervezett eseménysoron több tízezer debreceni lakost szeretnének megszólítani a következő hónapokban.
„Kedv, remények, trillák…”- lezajlott a döntő, megvannak a nyertesek
2017-04-09 - 11:27:11
A zsűri a számos nagyszerű és egyedi előadás közül négy kategóriában választotta ki a legjobb produkciókat.

Minden jog fenntartva! © CopyRight 2012.
Az oldalon szereplő információk felhasználása
csak az üzemeltető engedélyével lehetséges!

Best FM Szerkesztőség:
4024 Debrecen, Darabos u. 35.
Tel./FAX: (52)450-900

További elérhetőségek:
Játék: (52)500-540
SMS: 06-30-933-1046
E-mail: info@bestfm.hu

Zenei kérdések:
zene@bestfm.hu